Ideointipalaveri etänä on tehokkaampi, kuin naamatusten

Koronakevät sai kaikki toteamaan, että työnteko onnistuu etänä. Kuitenkin kun puhutaan esimerkiksi ideointipalaverista tai retrospektipalaverista (Scrumin sprintin jälkiarviointipalaveri), niin ne kuitenkin täytyisi edelleen pitää yhden pöydän ympärillä. Seurasin yhtenä iltana tutun nuoren pelaamista. Hän pelasi luurit korvilla yhdessä eri lokaatiossa olleiden kanssa. Itseasiassa käsittääkseni pelaaminen on helpompaa luurit korvassa, kuin samassa tilassa. Miten pelaaminen eroaa ideointi- tai retrospektivepalaverista?

Pelissä puhumisen täytyy olla keskustelevaa, jopa toisen päälle täytyy pystyä puhumaan ja kaikkien täytyy nähdä pelitilanne ja pystyä operoimaan, kuitenkin omasta vinkkelistä, ei jaettua näyttöä käyttäen. Eli mahdollista naamankuvaa lukuun ottamatta ihan samat asiat, jotka ovat oleellisia ideointi- tai retrospektivepalaverissa.

Muistan tilanteen, kun pyysin yhtä nuorta pitämään retrospektivepalaverin etänä, jotta kaikki pääsisivät osallistumaan. Hän sanoi, ettei osaa. Pidin rehellistä puhetta positiivisena asiana, mutta kovasti ihmettelin sitä, ettei ollut halukkuutta kokeilla tai etsiä uusia toimintatapoja.

Välillä täytyy rikkoa totuttuja ”oikeita” toimintatapoja. Vanha esimerkki, mutta sopii hyvin teemaan. Olin varaamassa matkaa (matka-aika 6-7 h per suunta) kehityskeskustelun pitämistä varten, kun alaiset sanoivat, että mitä sinä näiden palaverien takia matkustat, onhan meillä videoneuvotteluhuoneet. En matkustanut, vaan keskustelut pidettiin etänä. Kehityskeskustelut onnistuivat palautteen perusteella erinomaisesti.

Hyvä etäideointi- tai retrospektivepalaveri ei varmasti synny itsestään, se vaatii rutkasti työtä ja kykyä muuttaa totuttuja toimintatapoja. Täytyy valita sopiva työkalu (kuten ideointipalaverissa muutenkin), pitää luoda tilanteeseen sopiva työskentelytapa / työkulttuuri (kuten ideointipalaverissa muutenkin) jne. Mutta väitän, että etäideointipalaveri on hyvin tehtynä parempi, kuin kasvotusten! Muutama perustelu: pienryhmien tilat ovat aina vapaana ja siirtyminen tilojen välillä on nopeaa, kaikki pystyvät kirjoittamaan / tuottamaan ”taululle” yhtä aikaa, matkustaminen ei ole syy olla osallistumatta, tuotos on valmiiksi digitaalisessa muodossa jne. Lisäksi yksi maraton sessio voidaan ajallisesti jakaa useille päiville ja osa sessioista voi olla itse määriteltynä ajankohtana ja osa yhdessä / yhtä aikaa pidettyjä.

Vastaa