Opiskelu kannattaa aina!

Vuosi sitten lähtiessäni päivittämään tietojohtamisen osaamistani en osannut arvata, millainen vuosi tulee olemaan. Opinnot LUT:ssa olivat erittäin antoisat, sain todella monipuolisen päivityksen tietojohtamisesta ja johtamisesta. Haasteen toi omaan tahtiin eteneminen. Lähdin liikkeelle ajatuksella, että ilmoittaudun sekä ensimmäisen että toisen vuoden kursseille ja tiputan kursseja pois sitä mukaa kun tuntuu että kursseja on liikaa. No ei tullut tiputettua yhtään kurssia listalta pois, mutta opintovapaata tuli otettua kevättä tasapainottamaan.

Mielenkiintoinen yhteensattuma, että myös teekkari (TTY ja Aalto) tyttäreni pitivät opiskelupainotteisen vuoden. Meidän kolmen yhteissaalis viime vuodelta oli yli 290 opintopistettä, jonka lisäksi tyttäreni kirjoitti kandintyön ja minä gradun eli oikeastaan yli 330 op:ta – aika hurjaa! Tyttärien kanssa samaan aikaan opiskelu oli muutenkin hyvin positiivinen kokemus – jotenkin keskustelut olivat hyvin erilaista, kun itsekin oikeasti opiskeli.

Ehdottomasti opiskelu kannattaa aina, mutta kuinka saada motivoitua itsenä? Minulla kävi hyvä tuuri sekä ohjelman sisällön että opiskelijaryhmän kanssa. Opinnot olivat yllättävän vähän päällekkäin vanhan osaamiseni kanssa, mutta kuitenkin tarpeeksi, jotta opinnot linkittyivät hyvin aikaisempaan osaamiseeni. Lisäksi TiJo-2017 opiskelijaryhmästä muodostui toisia kannustava ja auttava ystävien yhteisö – en todellakaan osannut odottaa, että opiskelijaryhmästä muodostuu tällainen yhteisö.

Osa motivaatiota on itseensä luottaminen, joka kyllä oli koetuksella, kun 1,5 kuukauden opiskelun jälkeen ilmoittauduin gradu seminaariin. Vastahan opiskelu oli alkanut, kun olin jo ilmoittautumassa opintojen viimeiselle kurssille. Piti oikeasti nähdä visio – uskoa siihen ja edetä sen mukaan.

Entä, miten selvitä, kun aika ei yksinkertaisesti riitä? Vuosikymmenien aikana oppimani riskien-, muutos- ja hankehallinta tulivat todella tarpeeseen. Tunnit eivät työn ohella mitenkään riittäneet kaikkien asioiden yhtä aikaa eteenpäin viemiseen, vaan eri asioihin liittyvät riskit ja deadlinet piti tarkkaan huomioida aikataulusuunnittelussa. Sekä tietysti kyetä mukautumaan jatkuviin muutoksiin. Esimerkiksi muutaman kurssin ajankohta muuttui, osassa kursseja tiedonjako oli hieman jälkijunassa ja toki ryhmätöissä sattuu ja tapahtuu.Vanha sanonta ”hyvin suunniteltu on puoliksi tehty” oli tässäkin hyvänä pohjana, toki paljon kevennettynä ja ketterästi jatkuvasti päivittyvänä, mutta kuitenkin.

Hyvin erilainen vuosi/case, mutta erittäin opettavainen. Kyllä opiskelu kannattaa aina!

Vastaa